Se întâmplă frecvent ca în mediile urbane folosirea GPS-ului să nu fie posibilă. Fie ca lucrăm în apropierea unor clădiri înalte, fie ca traversăm zone verzi cu copaci (vara) sau lucram în vecinătatea unor pasaje sau uneori chiar în subteran, uneori GPS-ul nu poate fi folosit ca metodă de raportare a măsurătorilor făcute cu georadarul.

De asemenea, sunt situații în care zona de investigat este restrânsă și nu justifică folosirea unor echipamente cum ar fi stația totală robotică sau sisteme de GPS Rover – Bază.

Pentru aceste situații este recomandat să apelăm la funcționalitățile workflow-ului de date propus de grupul Hexagon prin producătorii de tehnologie hardware și software IDS Georadar și Leica Geosystems.

În momentul în care cumpărați software-ului de postprocesare date GRD HD 3D CAD veți primi și utilitarul IDS_GCAD_XYZ. Acesta este un add-on pentru familia de produse AutoCAD, cu care puteți să exportați datele în mod automat și să efectuați câteva operațiuni de bază foarte utile pentru proiectul dvs.

Una din aceste funcționalități este aceea ca puteți construi digital linia de referință a măsurătorilor făcute în teren astfel încât la exportul datelor interpretate acestea să poată fi raportate la aceasta. În acest fel măsurătorile sunt transpuse în contexul realității din teren.

măsurători georadar
Situație măsurători georadar

Spre exemplu, dacă strada scanată are un aspect curb, este suficient să construim linia de referință de-a lungul bordurii din planul de situație (sub forma de polilinie care urmărește traseul bordurii străzii plecând din punctul de origine al proiectului) pentru ca la exportul datelor interpretate, atât traseele scanărilor cât și rezultatele interpretării să fie în concordanță cu forma traseului măsurat. Astfel, cu ajutorul unui sistem de achiziție de tip rețea ortogonală (grid), putem ajunge să cartografiem forme complexe ale perimetrului de investigat.

date interpretate georadar
Import date interpretate georadar

De reținut aspectul că, dacă în cazul utilizării GPS-ului in sistem RTK fix acuratețea poziției orizontale este de 2-3 cm, iar în cazul liniei de referință raportată din planul de situație, acuratețea poate fi undeva între 5- 20 cm. Precizia poate fi influență de gradul de detaliu al planului folosit dar și de experiența și meticulozitatea operatorului care face achiziția de date din teren.

În acest fel, tehnologiile software disponibile în domeniul investigațiilor Georadar aduc o valoare inginerească reală în proiectele dvs.

radargramă georadar
Gred HD radargramă georadar

Pentru informații suplimentare sau oferte de preț vă rugam să ne contactați prin intermediul secțiunii Contact.

Linia de referință – o opțiune care mărește precizia investigațiilor Georadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *