Când vine vorba de detectarea și localizarea activelor de utilități îngropate, cum ar fi țevile și cablurile, avem două tehnologii dintre care putem alege: dispozitivele mai tradiționale de localizare electromagnetică (EML) sau radar de penetrare a solului (GPR). Metodele sunt diferite una de cealaltă, dar împărtășesc o similaritate prin faptul că folosesc semnale transmise în sol pentru a găsi lucruri. Deci, întrebarea care se pune este: Care instrument este cel mai potrivit pentru proiectul meu?

Leica Geosystems oferă produse de detectare a utilităților care utilizează ambele tehnologii. Alegerea tehnologiei sau produsului potrivit pentru dvs. depinde de câteva lucruri.

Să începem cu întrebările simple pentru a decide ce produs de detecție este mai potrivit:

  • Care este scopul detecției? Ce doriți să realizați?
  • Doriți numai să localizați, să localizați și să înregistrați informații exacte sau să marcați pe sol?
  • Din ce material sunt făcute utilitățile (metal, beton, plastic etc.)?
  • Interiorul utilității este gol sau nu?

Să presupunem că singurul dvs. scop este să detectați cabluri subterane de alimentare electrică sau chiar doar un cablu de alimentare specific.

În prima instanță, ar trebui să utilizați un localizator electromagnetic. În majoritatea cazurilor, în care curentul “curge” prin cablu, un localizator EML va face ceea ce aveți nevoie. Utilizat corect, cu toate modurile și un transmițător, chiar și cablurile de alimentare fără curent curent pot fi detectate. Utilizarea necorespunzătoare a localizatoarelor EML, în jurul cablurilor care nu poartă curent, este ceea ce poate îngreuna excavarea. Deteriorarea cablurilor de alimentare nu este doar foarte periculoasă, dar reparațiile pot fi costisitoare, consumatoare de timp și, mai important, pot afecta în mod masiv utilizatorul final.

Dacă scopul detecției este de a evita deteriorarea cablurilor în timpul excavării, un EML de evitare ar fi cea mai bună opțiune, cea mai potrivită, deoarece este ușor de utilizat, eficient din punct de vedere al costurilor și practic. Seria Leica DD oferă localizarea rapidă și precisă a cablurilor și face detecția o sarcină mai ușoară cu procesarea digitală de ultimă generație a semnalului.

În cazul în care sarcina de detectare este de a urmări un cablu pe o distanță lungă pentru ai cartografia traseul, produsul mai potrivit ar fi un localizator de precizie Leica Ultra. Avantajul unei busole de pe afișaj îl ghidează pe utilizator către o locație precisă pentru cablul de alimentare și oferă utilizatorului direcția și alte informații.

Leica Ultra poate fi conectat și la antena GPS inteligentă Leica Zeno FLX100 pentru o poziționarea precisă a cablurilor. Cu aplicațiile Leica Ultra, FLX100 și Zeno Mobile, utilizatorii pot localiza și cartografia digital activele subterane rapid, precis și eficient, cu o conexiune RTK.

FLX100 transmite poziții GNSS la nivel de centimetru către aplicația Zeno Mobile care rulează pe propriul smartphone sau tabletă. Această aplicație este intuitivă și ușor de utilizat. Atunci când este asociată cu Leica Ultra prin Bluetooth, puteți înregistra locația geografică și adâncimea activului subteran în același timp.

Dar cum rămâne cu utilitățile nemetalice, cum ar fi fibra optică, țevile din plastic și beton? În astfel de cazuri, Leica Geosystems oferă utilizatorului o selecție de radare de detectare a utilităților, Leica DSX și Leica DS2000.

GPR este cea mai potrivită alegere și ambele sisteme oferă opțiuni utilizatorului pentru a localiza traseul de utilități și a evita pe parcursul excavațiilor. Ambele echipamente Georadar pot fi folosite împreună cu sisteme GPS pentru a asigura precizie centimetrică pentru măsurătorile efectuate.

În cazul proiectelor de cartografiere subterană urbană în vederea planificării unor viitoare proiecte este recomandata folosirea ambelor metode acestea fiind complementare.

Acestea pot asigura un grad de cunoaștere suficient pentru luarea unor decizii importante de proiect. Mai mult, tehnologiile sunt integrate. Din acest motiv livrabilele sunt mai precise, fiind ferite de riscurile manevrării manuale a datelor rezultate din înregistrarea și interpretarea măsurătorilor.

Pentru informații suplimentare sau oferte de preț vă rugam să ne contactați prin intermediul secțiunii Contact.

Ce tehnologie de detecție subterană este adecvată pentru proiectul meu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *