Familia de echipamente Georadar STREAM (UP, C, X) împreună cu tehnologia software de gestionare și interpretare a datelor achiziționați din teren IQMaps reprezintă cel mai avansat workflow de cartografie a utilităților subterane existent în prezent la nivel mondial.

Dacă la acesta adăugam integrarea nativă cu coordonate geospatiale (GPS, TS), alte informații din echipamente terțe (locatoare electromagnetice) și posibilitatea suprapunerii acestora cu un nor de puncte rezultat din scanare laser, realitatea din teren poate fi adusă în biroul dvs. și introdusă digital în proiectul la care lucrați.

Aceasta este posibil deoarece echipamentele produse de Hexagon AB, prin companiile reprezentante: IDS Georadar și Leica Geosystems, prezintă un grad ridicat de integrare a informațiilor rezultate.

Echipamentul Georadar STREAM UP și tehnologia software IQMaps sunt cele mai performante instrumente de catagrafie subterană urbană la nivel mondial. Dintre avantajele acestora subliniem viteza ridicată de achiziție de date, arhitectura multicanal a antenelor conduce la o înregistrare sistematică și reprezentativă a terenului, analiza datelor prin intermediul reprezentărilor 3D (tomografie) și exportul rezultatelor în formate native mediilor de tip CAD și GIS.

IQMAPS software utilități

Proiectele de cartografie subterana sunt absolut necesare în stadiile de planificare a dezvoltării urbane. Fie că vorbim de realizarea de rețele noi de utilități sau de operațiuni de mentenanță pentru cele existente, fie că vorbim de proiecte de construcții pentru infrastructura de transport (pasaje, linii de tramvai ușor, reabilitări rutiere) sau studii de impact de mediu, investigațiile subterane aduc valoare fazei de planificare și proiectare, impactul acestora fiind chiar mai ridicat în etapele de execuție.

Câteva motive pentru efectuarea investigațiilor subterane:

 • Analiza/cost beneficiu pentru diferite trasee posibile;
 • Evaluarea constrângerilor în ordinea importanței lor;
 • Alcătuirea unui plan de situație care să fie folosit mai departe în fazele de proiectare și de generare a detaliilor de execuție;
 • Minimizarea riscului de accidente și creșterea siguranței proiectului în etapa de execuție;
 • Scăderea întreruperilor neprogramate în managementul proiectului;
 • Alcătuirea unui as-built care integrează și alte tipuri de informație din realitatea înconjurătoare astfel încât acesta poate fi folosit ca bază de plecare pentru viitoare proiecte.

Lista beneficiilor ar putea continua, dar ar fi neprofesional să nu menționam și condițiile care ar trebui să fie îndeplinite pentru a putea avea acces la aceste beneficii:

 • Planificarea proiectului trebuie să cuprindă și perioada de timp pentru adunarea acestor informații și transpunerea lor digitală;
 • Este nevoie de achiziția de servicii specializate pentru acest tip de proiect de cartografie subterană;
 • Posibil, pentru situațiile în care se poate, să fie nevoie de construirea unui departament și echiparea acestuia cu know-how și instrumente specifice;
 • Introducerea acestor tipuri de date in fluxurile de informație din proiect;
 • Urmărirea unui master plan investițional care să refolosească informația din proiectul inițial în alte proiecte viitoare.

Rezultatul investigațiilor (livrabilul) poate să difere de la un proiect la altul, dar trebuie să fie reprezentat în coordonate geospațiale uzuale, să prezinte elementele 3D, în măsura în care există suficientă informație despre acestea și să poată fi integrat în platformele generale de proiectare de tip CAD sau în cele de gestionare a activelor de tip GIS. De asemenea, posibilitatea de a integra rezultatele proiectului în platformele uzuale WMS este un avantaj în punerea in comun a informației către cât mai mulți participanți la proiect.

Pentru ca inițiativele dvs. să se transforme în proiecte de succes suntem în măsură să aducem informațiile relevante pe masa decizională. Pentru mai multe informații puteți să ne contactați telefonic sau prin e-mail.

STREAM UP și IQMaps – tehnologia care conturează proiectele viitorului

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *