Imaginile rezultate din Scanarea Georadar pentru diagnosticarea structurilor au caracter continuu pe toată lungimea de execuție a lor și pot furniza informații pe baza cărora un inginer experimentat poate concluziona tipul de armare a respectivei structuri.

În general, calitatea radargramelor achiziționate pentru investigațiile de structuri este bună. Totuși, există situații în care betonul prezintă un grad de degradare avansat, deci posibil o umiditate ridicată, astfel încât pot exista situații neclare. Pentru a depăși aceste cazuri echipamentul și tehnologiile de procesare și de post procesare a datelor achiziționate crează avantajul competitiv (fac diferența) referitor la calitatea datelor obținute. Este adevarat că un specialist cu experiență în interpretarea datelor face față ambelor situații, dar problema se pune în cazul unei persoane mai putin experimentate. În acest caz, tehnologia este determinantă pentru obținerea rezultatelor așteptate de la acest tip de investigații.

În cele ce urmează, vă voi prezenta câteva exemple de date, începând de la imagini din softul de procesare până la imagini cu interpretarea datelor într-un mod avansat. Situația de investigat este următoarea: zona mediana a unui planșeu al unui imobil de locuințe. Se dorește a se determina existența armăturii, pasul acesteia și, eventual, un scenariu despre dezvoltare a acesteia în structura respectivă.

În urma măsurătorilor efectuate cu Georadar au fost obținute următoarele imagini și rezultate:

1. Secțiuni longitudinale și transversală (parte componenta a caroiajului scanat și interpretat) – software de post-procesare – unde este ușor de determinat distanța dintre armături:

2. Tomografie cu o zona investigată de aproximativ un metru pătrat – software de post-procesare – unde se poate observa continuitatea elementelor de armare pe aria de efectuare a scanării:

3. Informație prelucrată în tehnologii de tip CAD

4. Vedere 3D a zonei prelucrate în tehnologii de tip CAD

În acest mod am putut detecta prezența armăturilor, pasul de armare și dimensiunea ochiului de plasă.

Mai mult, făcând un profil paralel cu grinda în zona de contact între placă și grindă am reușit să determinăm următoarea distribuție de armături:

Pentru un specialist în armare este destul de ușor sa își dea seama de modul de armare al plăcii studiate în acest caz.

Pentru informații suplimentare ne puteți contacta pe numărul de telefon de pe site sau pe adresa de email contact@scanaregeoradar.ro

Scanarea structurilor cu tehnologie Georadar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *